EK voetbal Frankrijk met doellijntechnologie

Op het komende EK voetbal in Frankrijk wordt doellijntechnologie gebruikt. Dat heeft de Europese bond UEFA vrijdag definitief besloten. Met die technologie kan een scheidsrechter zien of een bal wel of niet de doellijn is gepasseerd.

Ook in de Champions League zal de technologie zijn intrede doen in het seizoen 2016-2017. Het jaar erop volgt de Europa League. De UEFA maakt op korte termijn bekend welk bedrijf de doellijntechnologie mag leveren. Bij Europese duels blijven bovendien extra scheidsrechters op de achterlijnen actief, de zogeheten vijfde en zesde officials.

Lange tijd was de UEFA met voorzitter Michel Platini fel tegen gebruik van technologische hulpmiddelen in het voetbal, maar in navolging van de FIFA is ook de Europese bond inmiddels overstag gegaan. “Het is onderdeel van de wereld waarin we leven”, zei secretaris-generaal Gianni Infantino. “Dit gaat ons helpen. Het neemt alle twijfel weg of een bal wel of niet over de lijn is.”

EK en WK voetbal

In grote Europese competities als de Engelse Premier League, Duitse Bundesliga, Italiaanse Serie A en Franse Ligue 1 wordt al gebruikgemaakt van doellijntechnologie. Ook bij het WK van 2014 in Brazilië hielden camera’s tot op de millimeter nauwkeurig in de gaten of een bal wel of niet over de lijn was.

In de Nederlandse competitie is slechts één stadion voorzien van dat dure systeem. Tot de winterstop hingen de camera’s in de Amsterdam ArenA, nu is het systeem verhuisd naar De Kuip in Rotterdam.

Bron: ANP / AD / Telegraaf

Plaats een reactie